Devizne rezerve NBS smanjene na 9,97 milijardi evra

Bez autora
Aug 02 2011

Devizne rezerve Narodne banke Srbije smanjene su u junu za 97,3 miliona evra i na kraju meseca iznosile su 9, 97 milijardi evra. Na smanjenje je najviše uticalo izmirenje obaveza po staroj deviznoj štednji, na osnovu čega je u junu iz deviznih rezervi isplaćeno 67,8 miliona evra.Neto devizne rezerve su na kraju juna iznosile 5,4 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 426 odsto, kratkoročnog duga u iznosu 984 odsto i pokriva više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve NBS smanjene na 9,97 milijardi evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije smanjene su u junu za 97,3 miliona evra i na kraju meseca iznosile su 9, 97 milijardi evra, objavljeno je u publikaciji Privredne komore Srbije "Konjunkturni trendovi".

Na smanjenje je najviše uticalo izmirenje obaveza po staroj deviznoj štednji, na osnovu čega je u junu iz deviznih rezervi isplaćeno 67,8 miliona evra.
 
Neto devizne rezerve su na kraju juna iznosile 5,4 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 426 odsto, kratkoročnog duga u iznosu 984 odsto i pokriva više od sedam meseci uvoza robe i usluga.
 
Na dan 30. juna, nivo deviznih rezervi komercijalnih banaka iznosio je 1,2 milijarde evra, što je za 53 miliona manje nego u maju.

Ukupne devizne rezerve Republike Srbije su krajem juna iznosile 11, 14 milijardi evra, što je smanjenje za 150,2 miliona u odnosu na prethodni mesec.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik